Blog"Het verhaal van de mens is zowel persoonlijk als universeel "

Christina Feldman

Boekenweek 2011 met het thema: Levensverhalen

vrijdag, 27 augustus 2010 - 18:24
Wat mooi zou het zijn om dit thema aan te grijpen en iets met levensverhalen van schrijvers te doen.
Ik broedde begin augustus een heel globaal idee uit, namelijk fragmenten over leven van Rotterdamse schrijvers bundelen en dit delen via een vertelavond of tentoonstelling in de Rotterdamse bieb.
Het gesprek vond plaats in de Bieb aan de blaak. Het resultaat: Leuk idee, maar wat en hoe bedoel je precies en vooral …. er is geen geld voor zoiets. Het beschikbaar stellen van het bibliotheektheater, van expositiekubussen en eventueel grafische vormgeving zou wel mogelijk zijn. Dat is dan toch al best wat! Eenmaal thuis de volgende stap die mij werd aangeraden: De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). Ik introduceerde mij per mail:
Boeken worden geschreven door schrijvers. Soms schrijven zij autobiografisch, soms niet; hoe dan ook, schrijvers hebben een eigen levensverhaal. In de boekenweek met het thema Levensverhalen lijkt het mij mooi om juist schrijvers fragmenten over hun levensverhaal te laten delen; als lezers een inkijkje te krijgen in hun leven en 'schrijver zijn'. Het lezerspubliek kan zo in contact komen met de schrijvers, hun werk en leven, wat het leesplezier ongetwijfeld zal vergroten. En – nu al iets concreter - mijn idee is mij te richten op een viertal Rotterdamse schrijvers. Zou met hen verhaalfragmenten willen ophalen en enkele beelden willen verzamelen. Ik zie twee producten voor me: Ten eerste een tentoonstelling van de vier schrijvers bijvoorbeeld in de vier kubussen (tentoonstellingsboxen, zie bijgevoegde foto) die in de bieb van Rotterdam staan opgesteld. Ten tweede een avond met vertellingen door verschillende auteurs over hun leven in het bibliotheektheater.
Het CPNB vond het een inspirerend en leuk initiatief : “hier heb je wel wat in handen!”. Het CPNB dient echter alleen het collectief en heeft alleen geld voor hun campagnes die het boeken lezen stimuleert. Wellicht meer mogelijk via sss? Via de Rotterdamse Boekhandel? Al stamelend, en tussen de woorden door beluisterend dat het wel een mooi idee is, wist SSS aan te geven dat zij alleen schrijvers benaderen om bestaande boeken te promoten. Als ik schrijvers wil vragen aan ‘mijn’ productie mee te werken, dan zal ik dat moeten doen via hun uitgevers.
Dat heb ik nog niet gedaan; ben wel benieuwd naar hun reactie in deze reeks. Een beetje zoals het welbekende kastje naar de muur, maar ondertussen broedt mijn idee verder, leer ik weer een stukje beter hoe het in deze wereld georganiseerd is en zou ik er bijna zelf een boek over kunnen schrijven. Als mij dan later als auteur gevraagd zou worden mee te doen aan een vertelavond over mijn levensverhaal. Zou ik het dan doen??Tags : Boekenweek, Levensverhalen


Er zijn nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Naam
E-mailadres
Bericht
Typ de code links hier in: