Blog"Lausanne beschikt over goed repertoire om tot mensen door te dringen"

Ton de Klerk, opdrachtgever GGD Rotterdam Rijnmond

Een veelbelovend begin

woensdag, 20 juni 2012 - 20:43
"In een cultuuronderzoek naar de voorgenomen fusie tussen twee jeugdzorgorganisaties, verzamelde ik verhalen van medewerkers op verschillende lokaties van de beide organisaties. Ik was nog niet eerder in een gesloten jeugdinrichting geweest. Mijn paspoort gaf ik af aan de receptie, deed mijn schoenen uit en liep door een detectiepoortje. Op naar het eerste interview. Anders dan anders dus. Ik sprak met plaatsingsfunctionarissen, gedragswetenschappers, groepsleiders en teammanagers. Voorbeelden van grenzen stellen in het werk, hun soms pittige werkervaringen in het contact met de jongeren, het belang van vertrouwen hebben in je collega’s; de verhalen lieten haarfijn zien waar het om gaat in deze organisatie. Maar ook verschillen in visie, waarden, normen, aanpak en afspraken kwamen in de verhalen aan het licht. Thema’s die bij een voorgenomen fusie zeker de revue nog moesten passeren. Met de vertellers bespraken we de verhalen en kwamen we tot een lijst van aanbevelingen en aandachtspunten, mocht de fusie daadwerkelijk doorgang vinden. Ik was in die periode van drie weken bovenal onder de indruk van de scherpe waarneming van de medewerkers, en hun eindeloze inzet en geduld bij het begeleiden van de jongeren.
Nog maar net had ik dit storytellingproject afgerond, en ik kreeg de vraag of ik mee wilde dingen naar een storytellingproject binnen jullie organisatie. Aan die pitch wilde ik wel meedoen! Met veel verse ervaringen en verhalen in het cultuuronderzoek in gedachten, zat ik bij de afdeling communicatie aan tafel: Ontspannen, gedreven en overtuigd van de kracht die verhalen kunnen hebben in organisatieontwikkeling.
En hier ben ik dan. Ik heb er veel zin in mijn oor te luister te leggen bij de medewerkers, verhalen op te halen, te schrijven, en met elkaar nieuwe verhalen te maken. Jullie vertellen, ik faciliteer! Samen met de dames van communicatie. En net als elk verhaal, kent ook het verhaal van deze organisatie een richting, een toekomst. Ik wil er graag mijn bijdrage aan geven".
Dit verhaal schreef ik op verzoek van diezelfde dames van communicatie. Zij wilden dat ik me op intranet zou voorstelllen aan alle medewerkers. Een opdrachtgever die mij vraagt mij voor te stellen aan de hand van een verhaal, dat is een veelbelovend begin van een storytellingproject! 


Tags : storytelling, verhaal, nieuw project


1 reacties

Reactie door Chantal Mies op donderdag, 21 juni 2012 - 09:15
"Mooie start, succes Lausanne!"


Laat een reactie achter

Naam
E-mailadres
Bericht
Typ de code links hier in: